Ongewenste gedachten

Als je aan een zaal vol mensen vraagt ‘schrijf de drie meest ongewenste gedachten op die je hebt over jezelf ’, dan is er niemand die niets weet op te schrijven.

Wonderlijk.

Kennelijk hebben we allemaal wel eens ongewenste gedachten over onszelf.

Gedachten die we van tevoren niet hadden bedacht om te bedenken.

Je krijgt ze net als ongewenste e-mail, zonder dat je erom gevraagd hebt.

Het besef dat iedereen dit soort gedachten heeft, relativeert je eigen ongewenste gedachten.

Gelukkig zijn er nog veel meer manieren om ‘uit je hoofd’ te komen.

Bijvoorbeeld: wandelen, bewust ademen, in de natuur zijn, muziek maken, sporten, mediteren, yoga, slapen, werken met je handen, intimiteit, spelen, water (drinken, zwemmen, koud douchen) of knuffelen met je huisdier.

Probeer dit eens

De volgende keer dat je jezelf betrapt op een negatieve gedachte kun je ook een van de volgende dingen proberen (met dank aan de Kundalini Yoga Teacher Training level 2, ‘Mind & Meditation’):

  • Neem je gedachte in gedachten en maak een reis door de wereld. Te voet, rennend, op een fiets of op een paard, wat er maar in je op komt. Verplaats je over land, door bossen, steden en bergen. Je neemt je gedachte mee, maar die breekt steeds meer in stukjes. Aan het einde van je reis is je gedachte compleet verpulverd en verdwenen.
  • Neem je gedachte in gedachten en maak deze heel groot, tot de gedachte ontploft of uit elkaar spat.
  • Neem je gedachte in gedachten en pers deze samen in je hart, tot er een diamant ontstaat.
  • Neem je gedachte in gedachten en maak een weegschaal van je handen. Aan de ene kant van de schaal plaats je de ongewenste gedachte en aan de andere kant een gewenste gedachte. De gedachten gaan een energetische relatie aan met elkaar. Focus op de energie en niet op de gedachten. In het midden is de energie neutraal. Kom uit bij je ‘neutrale mind’ in je hart.
  • Schrijf de woorden van je ongewenst gedachte kris kras op een vel papier, met veel ruimte er om heen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben de liefde niet waard’. Omcirkel ‘ik’, ‘ben’, ‘liefde’. Verdeel en heers.
  • Neem je gedachte in gedachten en maak er in je hoofd een film van die goed afloopt, waardoor de gedachte geen waarde meer heeft.
  • Bedenk wat echt belangrijk voor je is. Dat heeft veel meer gewicht dan jouw ongewenste gedachten.
  • Stel jezelf een vraag die niet te beantwoorden is, dat leidt af. Soms zijn vragen interessanter dan antwoorden.
  • Vestig je aandacht op je ware, oneindige identiteit, je Sat Nam en voel dat in al de cellen van je lichaam.

Mantra Jai Te Gang

En misschien wel het allerbelangrijkste: zing (chant) mantra’s, hardop of in stilte. De krachtigste mantra om negatieve gedachten te doorsnijden is de shabad Jai Te Gang. Op woensdag 27 december chanten we Jai Te Gang maar liefst 2,5 uur lang. Bekrachtigd door de volle maan en met live harmonium muziek door gastdocent Sat Kirtan Kaur Khalsa. Reken maar dat al je negatieve gedachten na die tijd verdwenen zijn. Je bent heel welkom bij deze meditatie. Meer informatie vind je hier.

Kundalini Yoga

Je kunt ook naar de wekelijkse Kundalini Yogales komen. Een van de redenen om Kundalini Yoga te beoefenen is het trainen van je mind!

Opleiding tot Kundalini Yogaleraar

Als je je helemaal wilt onderdompelen in het trainen van je mind en alle andere talloze aspecten van de Kundalini Yoga, overweeg dan eens de opleiding tot Kundalini yogaleraar. Bijvoorbeeld de prachtige opleiding van de Karam Kriya School die op 11 april 2024  in Zuid Nederland start, met een geweldig team van ervaren leraren. Zodat je je eigen belangrijkste leraar kunt zijn en meester wordt van je mind. Meer informatie vind je hier.

Wandelen tegen ongewenste gedachten