VIER DE DAG VAN DE AARDE – ELKE DAG

Aanstaande maandag 22 april is het internationale ‘Dag van de Aarde’. Een dag waarop in veel landen aandacht wordt gevraagd voor klimaat en milieu. In de stad waar ik woon gaan scholieren daarom zaadbommen gooien. Veel andere activiteiten heb ik niet kunnen ontdekken.

Weerstand

Toen ik voor het eerst hoorde van de ‘Dag van de Aarde’ voelde ik weerstand. Immers: elke dag, elk uur, elke seconde is van de aarde. Slechts 1 dag per jaar stil staan bij onze blauwe planeet vond ik vreemd. Misschien kunnen we de Dag van de Aarde beter omdopen in ‘Tijdperk van de Aarde’, dacht ik.

Wij zijn de aarde

Van de andere kant: alles om het bewustzijn voor (of van) de aarde te vergroten is meegenomen. Want de aarde is niet iets buiten ons, wij maken onderdeel uit van de aarde. Goed zorgen voor de aarde betekent goed zorgen voor onszelf.

Yogi Bhajan over Moeder Aarde

Yogi Bhajan, de Indiër die Kundalini Yoga naar het westen bracht, sprak regelmatig over Moeder Aarde. Hij moedigde iedereen aan goed voor haar te zorgen:

The Universe is asking you to confirm with yourself whether you would like to serve the Earth, to save the Earth, be the sage of the Earth. Earth – the Sustainer, the mother of you, which nurtures you – can you serve it back?’ (23-7-96).

Hoger bewustzijn

Als we ervaren dat we onlosmakelijk verbonden zijn met Moeder Aarde, is het gemakkelijker en vanzelfsprekender om haar te dienen. Hiervoor is een hoger bewustzijn nodig. Kundalini Yoga, de Yoga van het Bewustzijn, helpt hierbij. De les van vanavond staat daarom in het teken van de Dag van de Aarde.

Verbinding maken

De kriya die we doen heet ‘Foundation for infinity‘ en geeft ons een eerst een stevige basis. Vanuit dit fundament maken we de connectie met ons hogere bewustzijn. Na een diepe ontspanning eindigen we met de Isht Sodana Mantra meditatie: Dharti Hai (de aarde is), Akash Hai (de ethers zijn), Guru Ram Das Hai (Guru Ram Das is). Een prachtige meditatie die de energie van de aarde en van de oneindigheid bij elkaar brengt via het hartcentrum.

Isht Sodana Mantra