28 dagen zonder koffie

Op een luie zondag sliep ik langer uit dan normaal. Ik werd met hoofdpijn wakker, dus ik dacht, eerst maar even een kop koffie. De hoofdpijn werd erger, dus ik dacht, eerst maar even een ontbijtje. De hoofdpijn werd nog erger, dus ik dacht, nog maar even een kop koffie. Ik werd behoorlijk misselijk, dus ik dacht, dan maar even een luchtje scheppen.

Ik zat als een zombie buiten op een bankje samen met mijn man, die geen hoofdpijn had en ook niet misselijk was, maar zich hondsmoe voelde en alleen maar liep te gapen, terwijl hij lang en goed had geslapen.

De volgende dag keek ik nog eens goed naar het pak koffie dat we gebruikt hadden. Bleek het decafé te zijn! De hele zondag waren we dus aan het detoxen geweest. En dat terwijl ik nooit meer dan twee koppen koffie op een dag drink, met heel veel havermelk.

Hoeveel signalen moet ik hebben?

Er zijn voor- en tegenstanders van koffie drinken, maar vanuit yogisch perspectief is het geen goed idee. Ik probeer dan ook al meer dan tien jaar lang te stoppen. Soms lukt het elf dagen, soms lukt het veertig dagen, maar na verloop van tijd sluipt het er toch altijd weer in (de heerlijkste koffiebonen worden vers gemalen bij ons thuis, ik hoor het pruttelen, de geur komt in mijn neus…) en kan ik opeens niet meer zonder.

Hoeveel signalen moet ik hebben?

Los gezien van een zeurend stemmetje in mijn hoofd is dat koffiedrinken verder nooit een probleem geweest. Het was vooral een heerlijk en gezellig ritueel, een fijn momentje op de dag om naar uit te zien. Tot ik een paar maanden geleden steeds meer last van koffie begon te krijgen. Hartkloppingen, trillen, opgejaagd gevoel, slecht slapen… misschien een voorbode van de overgang. Mijn lijf gaf in ieder geval duidelijk aan dat het geen koffie meer wilde. Mijn hoofd dacht daar alleen nog anders over.

Hoeveel signalen moet ik hebben?

In augustus ging ik naar het yogafestival in Frankrijk en kwam daar terecht bij een workshop over ayurveda. Volgens de ayurveda is gezond eten niet genoeg, want we zijn niet wat we eten, maar wat we verteren. Een van de belangrijkste tips die we kregen: Stop Drinking Coffee! Redenen volgens de cursusleider:

  • Door de koffie stopt je lichaam met het maken van zijn eigen energie, de energie komt immers uit de koffie.
  • Door de koffie gaat je zenuwstelsel ‘aan’, waardoor je de voedingstoffen uit je eten niet goed meer op kunt nemen.

Hoeveel signalen moet ik hebben?

Dus sinds het yogafestival drink ik geen koffie meer, op één foutje na. Ik had een moeilijk moment en nam een decafé (ook niet goed trouwens volgens ayurveda). Het was lekker en ik kreeg opeens zin om van alles te gaan doen. Alleen sliep ik die nacht voor het eerst weer slecht en werd ik niet blij wakker. Bleek ik me toch weer vergist te hebben en de verkeerde koffiebus gepakt te hebben!

Hoeveel signalen moet ik hebben?

Geen koffie dus meer voor mij. Ik slaap weer goed, heb geen opgejaagd gevoel meer en mijn dag verloopt evenwichtiger. Ik moet alleen oppassen dat ik niet ga compenseren… met taart. Oeps.

P.S. Woensdag 6 september beginnen de yogalessen weer. Yoga is een verrukkelijk alternatief voor koffie!

P.S. P.S. Aanmelden kan door mij te mailen of te appen. Ik kan je ook toevoegen aan een stille appgroep, waar je je elke woensdag met één klik kunt aanmelden via een linkje dat ik in de ochtend deel.
 

28 dagen zonder koffie – maar hier nog niet hoor!