HET PAD NAAR VERLICHTING

Volgens een oud Indiaas verhaal vroeg een jonge leerling zijn leraar hoe ver hij moest reizen om verlichting en zijn ware bestemming te vinden. Zijn leraar spreidde zijn vingers en zei: ‘Je moet de afstand afleggen van het topje van je pink naar je duim. Als je je hand met gespreide vingers op je buik legt met je pink op je navelpunt, dan strekt je duim zich uit naar je hartcentrum. Dit is het pad dat je moet afleggen’.

Energiecentrum
Het navelpunt is niet hetzelfde als de navel. Het is ook niet hetzelfde als het navelchakra oftewel het derde chakra, hoewel daar wel een relatie mee is. Het navelpunt is een belangrijk etherische energiecentrum  en het startpunt van onze 72.000 nadi’s, de energiekanalen in het lichaam. Het is het eerste energiecentrum dat gestimuleerd moet worden om de energie van het bewustzijn te laten stijgen.

Vogelei
Het navelpunt bevindt zich op de schuine denkbeeldige lijn tussen de navel en de onderste ruggenwervel. Dat betekent twee à drie vingers onder je navel, maar dit kan per persoon verschillen. Volgens de oude geschriften heeft het navelpunt de vorm van een vogelei.

Verankeren
Het lichaam beweegt zich om het navelpunt heen. Zwaartekracht heeft altijd invloed op onze houding, of we nu stilzitten of bewegen. Een deel van het lichaam reikt naar de hemel en een ander duwt naar de aarde. Twee tegengestelde bewegingen die elkaar in evenwicht houden. Het navelpunt is het centrum van waaruit we van de ene kant wegduwen en van de andere kant omhoog strekken. Het is het verbindingspunt voor al onze houdingen. We verankeren onszelf via het navelpunt.

Vanuit je navelpunt
Leer daarom om te buigen, draaien, ademen en zelfs communiceren vanuit het navelpunt. Dit is ook het geheim van alle krijgskunsten. Als je de energie vanuit het navelpunt in je handen laat stromen, dan versterk je je helende capaciteiten.

Eigenschappen
Het navelpunt staat in verbinding met derde chakra, dat staat voor wilskracht, toewijding en zelfvertrouwen.

Alle yoga begint bij het navelpunt
Het mag duidelijk zijn: alle yoga begint bij het navelpunt. Bij Kundalini Tree doen we daarom regelmatig oefeningen om het navelpunt te versterken.