LAAT JE ELEMENTAIRE STRESS LOS

Bij stress denk je misschien meteen aan een volle agenda, takenlijstjes, ballen die in de lucht moeten worden gehouden. Maar er is ook een ander soort stress, waar we ons vaak minder bewust van zijn.

Onbewust willen we van alles

Veiligheid. Zekerheid. Aandacht. Waardering. Aardig gevonden worden. Autoriteit hebben. Een bepaalde identiteit uitstralen. In stand houden wat we hebben. Ons leven een bepaalde kant op sturen.

Dit kan spanningen geven

Yogi Bhajan noemde deze onbewuste, diepliggende stress ‘elementaire stress’ (YB, 8/11/1989). Het heeft te maken met angst. Met geen vertrouwen hebben. We voelen ons hierdoor rot, terwijl we niet weten wat de reden is.

Ontevreden = ongelukkig

Geluk houdt verband met de hoeveelheid elementaire stress in je lichaam. Als je elementaire stress hebt, kun je nooit tevreden zijn. We zijn op deze manier als het ware slachtoffer van onszelf.

Stop met zoeken

Als je kalm en tevreden bent, heb je geen stress en komen dingen naar je toe. Probeer daarom minder te doen, minder te willen, minder te wensen. Meer te zijn, zonder spiritueel te willen zijn. Het leven is een geschenk. Verspil het niet aan je eigen innerlijke conflicten.

Umbrië

4-WEEKSE CURSUS BREATHWALK

Bij Breathwalk komen bewust ademen, wandelen in de natuur, meditatie en yoga samen. Het programma is afkomstig uit de Kundalini Yoga zoals onderwezen door Yogi Bhajan. Meer informatie vind je hier.

Cursus

In deze 4-weekse cursus leer je elke week een ander ademhalingspatroon. Na de cursus kun je de technieken zelf toepassen. Bijvoorbeeld tijdens een lunchwandeling of meditatie.

Praktisch

Locatie
Middenduin te Overveen. Dit is ter hoogte van Duinlustweg 16. Verzamelen op het parkeerterreintje.

Wanneer
maandagavond 17, 24 juni, 1 en 8 juli van 19:45 – 21:30 uur.

Deelnemers
minimaal 3 en maximaal 15

Kosten
€ 45 voor de reeks.

Inschrijven
Info@kundalinitree.nl (Marleen Ettema)

BETOVEREND SAMENSPEL VAN YOGA EN GONG

Op 12 juni verzorgen Sat Nishan Kaur en Vir Kaur een bijzondere avond met krachtige yoga en harmoniserende gong.

Stress te lijf

We beginnen deze avond met een serie oefeningen uit de Kundalini Yoga. De oefeningen zorgen voor het loslaten van diepliggende stress. Tijdens de serie proeven we al even van de gong.

Gongbad

Na de yoga verzorgt Vir een ‘gongbad’ dat je liggend ondergaat. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Een gong van goede kwaliteit, gespeeld met zuivere intentie, geeft pure en harmoniserende klanken. De vibraties van de gong zorgen ervoor dat het laatste restje spanning uit je lichaam verdwijnt. De klanken reinigen en openen je bewustzijn.

Praktisch

Woensdag 12 juni 2019

Inloop: 19:45 uur
Start: 20:00 uur
Einde: 21:45 uur en daarna thee voor wie wil.

Kosten
€ 17,50 of een strip van de tienrittenkaart van Kundalini Tree (€ 12,00)

Aanmelden
info@kundalinitree.nl of 06-42443252 (Marleen Ettema/Sat Nishan Kaur)

Waar
Studio Wilhelminapark, Wilhelminapark 28, Haarlem

Gong: de klank van het universum

VIER DE DAG VAN DE AARDE – ELKE DAG

Aanstaande maandag 22 april is het internationale ‘Dag van de Aarde’. Een dag waarop in veel landen aandacht wordt gevraagd voor klimaat en milieu. In de stad waar ik woon gaan scholieren daarom zaadbommen gooien. Veel andere activiteiten heb ik niet kunnen ontdekken.

Weerstand

Toen ik voor het eerst hoorde van de ‘Dag van de Aarde’ voelde ik weerstand. Immers: elke dag, elk uur, elke seconde is van de aarde. Slechts 1 dag per jaar stil staan bij onze blauwe planeet vond ik vreemd. Misschien kunnen we de Dag van de Aarde beter omdopen in ‘Tijdperk van de Aarde’, dacht ik.

Wij zijn de aarde

Van de andere kant: alles om het bewustzijn voor (of van) de aarde te vergroten is meegenomen. Want de aarde is niet iets buiten ons, wij maken onderdeel uit van de aarde. Goed zorgen voor de aarde betekent goed zorgen voor onszelf.

Yogi Bhajan over Moeder Aarde

Yogi Bhajan, de Indiër die Kundalini Yoga naar het westen bracht, sprak regelmatig over Moeder Aarde. Hij moedigde iedereen aan goed voor haar te zorgen:

The Universe is asking you to confirm with yourself whether you would like to serve the Earth, to save the Earth, be the sage of the Earth. Earth – the Sustainer, the mother of you, which nurtures you – can you serve it back?’ (23-7-96).

Hoger bewustzijn

Als we ervaren dat we onlosmakelijk verbonden zijn met Moeder Aarde, is het gemakkelijker en vanzelfsprekender om haar te dienen. Hiervoor is een hoger bewustzijn nodig. Kundalini Yoga, de Yoga van het Bewustzijn, helpt hierbij. De les van vanavond staat daarom in het teken van de Dag van de Aarde.

Verbinding maken

De kriya die we doen heet ‘Foundation for infinity‘ en geeft ons een eerst een stevige basis. Vanuit dit fundament maken we de connectie met ons hogere bewustzijn. Na een diepe ontspanning eindigen we met de Isht Sodana Mantra meditatie: Dharti Hai (de aarde is), Akash Hai (de ethers zijn), Guru Ram Das Hai (Guru Ram Das is). Een prachtige meditatie die de energie van de aarde en van de oneindigheid bij elkaar brengt via het hartcentrum.

Isht Sodana Mantra

VEERTIGDAGENTIJD

Vandaag (aswoensdag) begint de veertigdagentijd of vastentijd. Dit is de periode voorafgaand aan Pasen. Eerste Paasdag valt altijd op de zondag na de volle maan die volgt op het begin van de lente.

Het getal veertig

Het getal veertig is in verschillende tradities belangrijk. In de Kundalini Yoga is veertig dagen een goede periode voor het doen van een dagelijkse meditatie. Als je een veertig dagen meditatie overweegt, wacht niet langer en begin vandaag!

Ontgiften

Dag in dag uit ontgiften we. We verwerken niet alleen voedsel, maar ook gedachten, emoties en energie. Het probleem is alleen dat er vaak meer bij ons binnen komt dan we aan kunnen. Hierdoor kunnen we ons zwaar en lamlendig voelen.

Vastentijd

Door mee te doen aan de vastentijd geef je het dagelijkse ontgiften een steuntje in de rug. Vasten is een krachtig middel om je lichaam en geest te helen en sterker te maken. Dat hoeft niet op een extreme manier: het helpt al als je bijvoorbeeld stopt met vlees, alcohol, koffie of social media. Kies voor begeleiding als je uitgebreid wilt gaan vasten.

Beweeg en mediteer

Door het vasten kunnen woede en negativiteit los komen, vooral als je voedsel hebt gebruikt om emoties te onderdrukken. Beweeg en mediteer om de uitdaging aan te kunnen. Door te mediteren leeg je als het ware je eigen ‘vuilnisbak’. Je geeft je hogere ik een kans tegen je lagere bewustzijn.

Kriya om te ontgiften

De set die we vandaag gaan doen zorgt voor ontgifting. Je beweegt de energie van je lichaam en mind systematisch, zodat je je licht en vitaal blijft voelen.

veertigdagentijd
Inspiratie voor de veertigdagentijd.

Woensdag 6 maart, 19.30 – 21.00 uur, Wilhelminapark 28, Haarlem.

VOLLE MAAN MEDITATIE: HEALING RING OF TANTRA

Volle Maan

In de nacht van 20-21 maart is het om 2:43 volle maan. De energie van de volle maan heeft invloed op ons lichaam, op onze emoties en op onze gedachten. Bovendien zorgt de volle maan ervoor dat helende energie enorm krachtig kan stromen.

Meditatie

Na een korte serie Kundalini Yoga oefeningen mediteren we 31 minuten. Tijdens de meditatie zitten we in een cirkel op de grond en houden we elkaars handen vast. We chanten de mantra Wha-Hay Guroo op een specifieke manier. We sluiten af met een diepe ontspanning.

Healing Ring

Met deze ‘healing ring’ wordt genezende energie geactiveerd. Deze energie kun je sturen naar iedereen die dat nodig heeft. Naar jezelf, naar deelnemers aan de cirkel of naar iemand op afstand. Je kunt tijdens de meditatie ook in het centrum van de cirkel gaan liggen om extra energie te ontvangen.

Minimaal elf

Ervaar de kracht van de groep, het dragen en gedragen worden, verbintenis met elkaar en met de oneindigheid. Deze meditatie kan alleen worden gedaan met een cirkel die bestaat uit minimaal elf personen.

Wanneer

Woensdag 20 maart van 19.30 – 21.00 uur.

Locatie

Studio Wilhelminapark
Koningin Wilhelminapark 28
2012 KC Haarlem

Kosten

€ 12,00 of een strip van je tienrittenkaart.

Inschrijven

info@kundalinitree.nl

Volle Maan Meditatie

DE VIJF SUTRA’S VAN HET WATERMANTIJDPERK

Inspiratie nodig voor goede voornemens in 2019? De vijf Sutra’s van het Watermantijdperk helpen je om onze huidige tijd te begrijpen en te leven vanuit je innerlijke licht.

Lessenserie

In een lessenserie van vijf weken komen alle Sutra’s aan bod. Met behulp van krachtige kundalini yogasets en (mantra) meditaties worden we ons bewust van de betekenis van de Sutra’s en leren we hoe we deze kunnen toepassen in ons dagelijks leven.

Wat is een Sutra?

Als je al aan Kundalini Yoga doet, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van Yogi Bhajan. Yogi Bhajan is degene die Kundalini Yoga naar het westen heeft gebracht. Yogi Bhajan gaf ons de vijf Sutra’s voor het tijdperk waarin we op dit moment leven. Een Sutra is een uitspraak waarmee wijsheid wordt onthouden en overgedragen. De Sutra’s van Yogi Bhajan zijn concreet en direct.

Het Watermantijdperk

De astrologie gaat uit van tijdperken van 2000 jaar.  Het astrologische tijdperk waarin we nu leven en dat eigenlijk nog maar net begonnen is, heet het Watermantijdperk. Een periode waarin ons bewustzijn enorm kan groeien en we wijsheid in onszelf kunnen ervaren. Aan de andere kant een tijd waarin pijn en lijden een grote rol kunnen spelen. De Sutra’s van Yoga Bhajan helpen ons het Watermantijdperk te begrijpen en te leven vanuit ons innerlijke licht.

De vijf Sutra’s van het Watermantijdperk

Yogi Bhajan gaf ons de volgende Sutra’s:

1. Recognize that the other person is you.
2. There is a way through every block.
3. When the time is on you, start, and the pressure will be off.
4. Understand through compassion or you will misunderstand the times.
5. Vibrate the Cosmos. The Cosmos shall clear the path.

Wanneer

Woensdagavond van 19.30 – 21.00 uur op 23 en 30 januari en 6, 13 en 20 februari.

Kosten

€ 60,00. Hiervoor krijg je 5 lessen van anderhalf uur, inclusief thee na afloop. Als je een tienrittenkaart hebt is die gewoon geldig.

Waar

Studio Wilhelminapark, Wilhelminapark 28, Haarlem.

Inschrijven en informatie

info@kundalinitree.nl of 06-42443252 (Marleen Ettema)

Vijf sutra's van het Watermantijdperk

KIRTAN KRIYA (SA TA NA MA MEDITATIE)

Workshop Kirtan Kriya
 • Zondag 26 augustus 2018 van 10.00 – 11:15 uur
 • Kosten: € 10,00 inclusief gratis e-book
 • Aanmelden: info@kundalinitree.nl
 • Adres: Studio Wilhelminapark, Wilhelminapark 28, Haarlem

Kirtan Kriya is misschien wel de belangrijkste meditatie van deze tijd. Het is wetenschappelijk bewezen dat met 12 minuten Kirtan Kriya per dag:

 • je hersenen gezond blijven
 • je stemming verbetert
 • je stress omlaag gaat
 • je meer energie krijgt
 • je beter slaapt

Daarnaast heeft het beoefenen van Kirtan Kriya veel andere bijzondere effecten. Los gezien daarvan is de meditatie vooral geweldig fijn om te doen!

Inhoud workshop

Voor het ervaren van de positieve effecten van Kirtan Kriya is 12 minuten mediteren per dag voldoende, maar tijdens de workshop gaan we voor verdieping en mediteren we 31 minuten. De opbouw van de workshop is als volgt:

 • Warming-up
 • Uitleg over Kirtan Kriya
 • Kirtan Kriya meditatie (31 minuten)
 • Afsluiting
Voor iedereen

Kirtan Kriya is een eenvoudige meditatie waarbij bewegingen van de vingers met mantra en visualisatie samen gaan. Door de aangename klanken en verschillende aandachtspunten vergeet je dat je aan het mediteren bent. Je kunt Kirtan Kriya eventueel zittend vanuit een stoel doen, waardoor de techniek ook heel geschikt is als nog nooit gemediteerd hebt. De meditatie is voor jong en oud, of je nu aan yoga doet of niet.

Wat staat er in mijn e-book?

In mijn e-book benader ik Kirtan Kriya vanuit wetenschappelijk, spiritueel en persoonlijk perspectief. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Duidelijke instructie
 • Achtergrondinformatie
 • De stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek (met bronvermelding)
 • Effecten van Kirtan Kriya
 • Variaties op Kirtan Kriya
 • Persoonlijke ervaringen
 • Inspiratie en tips

E-book Kirtan Kriya

Locatie workshop

De workshop vindt plaats in Studio Wilhelminapark. Dit is een prachtig locatie nabij het centrum van Haarlem. Wie Studio Wilhelminapark binnenkomt ervaart rust, ruimte, licht en inspiratie. Je bent van harte welkom om dit zelf te ervaren.

ERVAAR ZEVEN STAPPEN NAAR GELUK BIJ KUNDALINI TREE IN HAARLEM

Iedereen wil gelukkig zijn. Maar ben je gelukkig als je krijgt wat je wilt, of als je iets betekent voor een ander? Zit geluk in geven of in nemen? Kundalini Yoga (zoals onderwezen door Yogi Bhajan) gaat uit van zeven stappen naar geluk. Ervaar zeven stappen naar geluk bij Kundalini Tree in Haarlem met krachtige yoga sets en meditaties.

Ervaar zeven stappen naar geluk bij Kundalini Tree in Haarlem
Bosje op Texel

De eerste stap is Toewijding

In elk leven is het de bedoeling dat je bent toegewijd. Toewijding betekent dat je je met hart en ziel inzet. Toewijding geeft je karakter.

De tweede stap is Karakter

Je hebt karakter als al je ‘karakteristieken’ – alles wat bij jou hoort – onder controle zijn. Als er balans is in je doen en laten. Karakter geeft je waardigheid.

De derde stap is Waardigheid

Respecteer en accepteer jezelf onder alle omstandigheden.  Als je je eigen waardigheid (en waarheid) herkent en erkent, respecteren andere mensen jou ook. Waardigheid geeft je de ervaring van het goddelijke in jou.

De vierde stap is Goddelijkheid

Wat is Goddelijkheid? Je oneindige identiteit. Mensen ervaren geen dualiteit in jou, waardoor ze je direct vertrouwen. Ze zijn niet bang voor je. Goddelijkheid geeft je gratie.

De vijfde stap is Gratie

Als er gratie is, dan is er geen afstand tussen mensen. Er is geen verborgen agenda. Gratie geeft je de kracht om jezelf op te offeren, wanneer dat nodig is.

De zesde stap is Kracht om jezelf op te offeren

Je bent in staat om jezelf op te offeren en anderen te verheffen. Je kunt de pijn van een ander dragen. Opoffering geeft je geluk.

De zevende stap is Geluk

Geluk is het resultaat van de ontwikkeling van je bewustzijn en je persoonlijkheid. Als we gelukkig zijn, dan zijn we in staat om voor elkaar te leven. Lees meer over geluk volgens Yogi Bhajan.

Ervaar zeven stappen naar geluk bij Kundalini Tree in Haarlem

In een lessenserie van zeven weken onderzoeken en ervaren we de zeven stappen naar geluk met behulp van krachtige Kundalini Yoga sets en meditaties. Op dinsdagavond 20, 27 maart, 3, 10, 17, 24 april en 1 mei 2018 van 18.30 – 20.00 uur bij. De kosten voor de complete reeks zijn € 84. Een proefles Kundalini Yoga volgen is altijd mogelijk. Kijk voor meer informatie hierover bij rooster en tarieven. Meer informatie over de locatie en contactgegevens lees je hier.

BRENG JE ELEMENTEN IN BALANS

Volgens de yogische leer bestaan we uit 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. De yogi’s noemen deze elementen ‘tattva’s’. Het zijn de meest tastbare aspecten van ons gevoel van afgescheiden zijn.

Eenheid

Onze bron is puur bewustzijn, eenheid, maar we voelen ons meestal afgescheiden. Het idee dat er geen eenheid is maar afgescheidenheid heet ‘maya’. Er zijn ongeveer 31 stadia van eenheid naar de ervaring van volledige afgescheidenheid. Elke stadium zou je kunnen zien als een tattva. De laatste 5 van deze tattva’s zijn de aardse elementen.

De vijf elementen of tattva's.

Tattva’s

Tattva’s zijn pranische vibraties, trillingen van levenskracht. Het zijn de kwaliteiten waaruit ons lichaam en alle materie is opgebouwd.  De tattva’s hebben niet alleen invloed op het functioneren van ons hele lichaam, maar ook op ons gedrag, onze gewoonten en onze emoties. Tattva’s zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de ayurveda, de holistische gezondheidsleer van de yogi’s.

Eigenschappen

Elk tattva heeft te maken met:

 • een deel van het fysieke lichaam
 • een chakra
 • een energetische functie
 • een zintuig
 • een emotie
 • een gedragstype (guna)
Guna’s

De 5 tattva’s hangen samen met 3 gedragstypen, die ‘guna’s’ worden genoemd. Het zijn:

 • sattva: de engelachtige mens
 • rajas: de aardse mens
 • tamas: de dierlijke mens

Als sattva overheerst voel je je helder en licht, verbonden en effectief. Met rajas op de voorgrond voel je je bruisend, vol wilskracht en klaar voor actie. Als tamas overheerst voel je je zwaar en vol weerstand. Je ervaart dan geen verbinding met het goddelijke in jou.

Balans

De tattva’s komen in wisselende samenstelling voor in je systeem. Je persoonlijkheid is afhankelijk van welk tattva in jouw natuur de boventoon voert. Je kunt minder gewenste  eigenschappen van tattva’s niet kwijtraken, maar je kunt wel leren ze op een positieve manier te gebruiken. Door je tattva’s in balans te brengen breng je jezelf in balans en voorkom je dat je ziek wordt.

Naar een hoger bewustzijn

Het in balans brengen van de tattva’s is een eerste stap naar het ervaren van meer eenheid. Vanaf deze basis kun je je bewustzijn vergroten, van grof naar subtiel en van subtiel naar oneindig. Het beoefenen van Kundalini Yoga,  de yoga van de vereniging met het hogere bewustzijn, helpt hierbij.