MEDITEREN NAAR MIDWINTER

Verdieping en bewustwording in de decembermaand

Vier meditaties

In de periode voorafgaand aan midwinter mediteren we vier zondagavonden. We doen elke week een andere (mantra) meditatie uit de traditie van de Kundalini Yoga.  Zo bereiden we ons voor op midwinter en het kerstfeest. We leven toe naar de komst van het licht, het symbool voor warmte, hoop en nieuw leven.

Kaarssymboliek

Elke week steken we een extra kaars aan. We symboliseren hiermee dat het feest van het licht steeds dichterbij komt. Na het aansteken van de kaars(en) is er gelegenheid om stil te staan bij een persoonlijke intentie.

Programma

  • Opening
  • Aansteken kaars(en) en zetten intentie
  • Korte warming-up of yogaset
  • Meditatie van 31 minuten
  • Afsluiting en thee

Midwinter

Midwinter is het feest van de kortste dag, wanneer de nacht op zijn langst is. Op dit donkere moment van het jaar vieren we het begin van het licht. Na midwinter worden de nachten korter en de dagen langer. Dit jaar valt midwinter op zondag 22 december 2019. Op deze dag sluiten we onze meditatiereeks af.

Praktisch

Wanneer
Zondag 1, 8, 15 en 22 december van 20.00 – 21.15 uur

Kosten
€ 48 voor de reeks

Locatie
Studio Wilhelminapark, Wilhelminapark 28, Haarlem

Inschrijven
Info @ kundalinitree.nl (Marleen Ettema/Sat Nishan Kaur)

Studio Wilhelminapark

ANGSTLOOS LEVEN

Iedereen is wel eens bang. Een lichte schrik is een normale reactie die geen kwaad kan. Pure angst is ook niet altijd slecht. Het kan een nuttige emotie zijn bij direct levensgevaar, die je in staat stelt te vechten of te vluchten. Maar als je vaker angstig bent, kan het je leven belemmeren. Je kunt er depressief, vermoeid en ziek van worden.

Oorzaken van angst

Angst heeft vele oorzaken, die terug gebracht tot de kern te maken hebben met vrees voor de toekomst, of (on)bewuste herinneringen uit het verleden. Daarnaast kan het willen vermijden van angst, juist angst tot gevolg hebben.

Angstloos leven

Niemand is graag angstig, maar leven zonder angst is makkelijker gezegd dan gedaan. De Kundalini Yoga kent verschillende kriya’s en meditaties die je helpen angst los te laten en je in staat stellen te leven vanuit kracht en vertrouwen.

Angstloos leven betekent het loslaten van je gehechtheid.

Angstloos leven betekent het loslaten van je ego.

Angstloos leven betekent het loslaten van je verleden.

Angstloos leven betekent vertrouwen.

Angstloos leven betekent het aangaan van verbinding met je hogere zelf.

Angstloos leven is een kwaliteit van het Goddelijke in jou.

Angstloos leven stelt je in staat om diepe vreugde en dankbaarheid te ervaren.

‘Your greatest strength is love. Your greatest weakness is fear.’ (Yogi Bhajan)

BOSYOGA OP LANDGOED ELSWOUT

Kundalini Yoga in Harmonie met de natuur

Waar
Landgoed Elswout, Elswoutlaan 14, Overveen.
Loop onder het poortgebouw door, je vindt ons na ongeveer 5 minuten wandelen op het derde veldje aan je linkerhand.

Wanneer
11, 18 en 25 augustus van 8.30 – 10.00 uur

Kosten
€ 10 per les. De opbrengst komt tot een bedrag van € 40 per keer ten goede aan Staatsbosbeheer.

Zelf meenemen
– Yogamatje (laat het weten als je geen matje hebt, dan neem ik een extra matje mee)
– Flesje water
– Voldoende warme kleding als het koud weer is (laagjes)
– Eventueel een dekentje
– Eventueel een (meditatie) kussentje

Aanmelden en informatie
info@kundalinitree.nl of 06-42443252 (Marleen Ettema/Sat Nishan Kaur).

De lessen gaan door bij droog weer en minimaal drie deelnemers.

LAAT JE ELEMENTAIRE STRESS LOS

Bij stress denk je misschien meteen aan een volle agenda, takenlijstjes, ballen die in de lucht moeten worden gehouden. Maar er is ook een ander soort stress, waar we ons vaak minder bewust van zijn.

Onbewust willen we van alles

Veiligheid. Zekerheid. Aandacht. Waardering. Aardig gevonden worden. Autoriteit hebben. Een bepaalde identiteit uitstralen. In stand houden wat we hebben. Ons leven een bepaalde kant op sturen.

Dit kan spanningen geven

Yogi Bhajan noemde deze onbewuste, diepliggende stress ‘elementaire stress’ (YB, 8/11/1989). Het heeft te maken met angst. Met geen vertrouwen hebben. We voelen ons hierdoor rot, terwijl we niet weten wat de reden is.

Ontevreden = ongelukkig

Geluk houdt verband met de hoeveelheid elementaire stress in je lichaam. Als je elementaire stress hebt, kun je nooit tevreden zijn. We zijn op deze manier als het ware slachtoffer van onszelf.

Stop met zoeken

Als je kalm en tevreden bent, heb je geen stress en komen dingen naar je toe. Probeer daarom minder te doen, minder te willen, minder te wensen. Meer te zijn, zonder spiritueel te willen zijn. Het leven is een geschenk. Verspil het niet aan je eigen innerlijke conflicten.

Umbrië

4-WEEKSE CURSUS BREATHWALK

Bij Breathwalk komen bewust ademen, wandelen in de natuur, meditatie en yoga samen. Het programma is afkomstig uit de Kundalini Yoga zoals onderwezen door Yogi Bhajan. Meer informatie vind je hier.

Cursus

In deze 4-weekse cursus leer je elke week een ander ademhalingspatroon. Na de cursus kun je de technieken zelf toepassen. Bijvoorbeeld tijdens een lunchwandeling of meditatie.

Praktisch

Locatie
Middenduin te Overveen. Dit is ter hoogte van Duinlustweg 16. Verzamelen op het parkeerterreintje.

Wanneer
maandagavond 17, 24 juni, 1 en 8 juli van 19:45 – 21:30 uur.

Deelnemers
minimaal 3 en maximaal 15

Kosten
€ 45 voor de reeks.

Inschrijven
Info@kundalinitree.nl (Marleen Ettema)

BETOVEREND SAMENSPEL VAN YOGA EN GONG

Op 12 juni verzorgen Sat Nishan Kaur en Vir Kaur een bijzondere avond met krachtige yoga en harmoniserende gong.

Stress te lijf

We beginnen deze avond met een serie oefeningen uit de Kundalini Yoga. De oefeningen zorgen voor het loslaten van diepliggende stress. Tijdens de serie proeven we al even van de gong.

Gongbad

Na de yoga verzorgt Vir een ‘gongbad’ dat je liggend ondergaat. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Een gong van goede kwaliteit, gespeeld met zuivere intentie, geeft pure en harmoniserende klanken. De vibraties van de gong zorgen ervoor dat het laatste restje spanning uit je lichaam verdwijnt. De klanken reinigen en openen je bewustzijn.

Praktisch

Woensdag 12 juni 2019

Inloop: 19:45 uur
Start: 20:00 uur
Einde: 21:45 uur en daarna thee voor wie wil.

Kosten
€ 17,50 of een strip van de tienrittenkaart van Kundalini Tree (€ 12,00)

Aanmelden
info@kundalinitree.nl of 06-42443252 (Marleen Ettema/Sat Nishan Kaur)

Waar
Studio Wilhelminapark, Wilhelminapark 28, Haarlem

Gong: de klank van het universum

VIER DE DAG VAN DE AARDE – ELKE DAG

Aanstaande maandag 22 april is het internationale ‘Dag van de Aarde’. Een dag waarop in veel landen aandacht wordt gevraagd voor klimaat en milieu. In de stad waar ik woon gaan scholieren daarom zaadbommen gooien. Veel andere activiteiten heb ik niet kunnen ontdekken.

Weerstand

Toen ik voor het eerst hoorde van de ‘Dag van de Aarde’ voelde ik weerstand. Immers: elke dag, elk uur, elke seconde is van de aarde. Slechts 1 dag per jaar stil staan bij onze blauwe planeet vond ik vreemd. Misschien kunnen we de Dag van de Aarde beter omdopen in ‘Tijdperk van de Aarde’, dacht ik.

Wij zijn de aarde

Van de andere kant: alles om het bewustzijn voor (of van) de aarde te vergroten is meegenomen. Want de aarde is niet iets buiten ons, wij maken onderdeel uit van de aarde. Goed zorgen voor de aarde betekent goed zorgen voor onszelf.

Yogi Bhajan over Moeder Aarde

Yogi Bhajan, de Indiër die Kundalini Yoga naar het westen bracht, sprak regelmatig over Moeder Aarde. Hij moedigde iedereen aan goed voor haar te zorgen:

The Universe is asking you to confirm with yourself whether you would like to serve the Earth, to save the Earth, be the sage of the Earth. Earth – the Sustainer, the mother of you, which nurtures you – can you serve it back?’ (23-7-96).

Hoger bewustzijn

Als we ervaren dat we onlosmakelijk verbonden zijn met Moeder Aarde, is het gemakkelijker en vanzelfsprekender om haar te dienen. Hiervoor is een hoger bewustzijn nodig. Kundalini Yoga, de Yoga van het Bewustzijn, helpt hierbij. De les van vanavond staat daarom in het teken van de Dag van de Aarde.

Verbinding maken

De kriya die we doen heet ‘Foundation for infinity‘ en geeft ons een eerst een stevige basis. Vanuit dit fundament maken we de connectie met ons hogere bewustzijn. Na een diepe ontspanning eindigen we met de Isht Sodana Mantra meditatie: Dharti Hai (de aarde is), Akash Hai (de ethers zijn), Guru Ram Das Hai (Guru Ram Das is). Een prachtige meditatie die de energie van de aarde en van de oneindigheid bij elkaar brengt via het hartcentrum.

Isht Sodana Mantra

VEERTIGDAGENTIJD

Vandaag (aswoensdag) begint de veertigdagentijd of vastentijd. Dit is de periode voorafgaand aan Pasen. Eerste Paasdag valt altijd op de zondag na de volle maan die volgt op het begin van de lente.

Het getal veertig

Het getal veertig is in verschillende tradities belangrijk. In de Kundalini Yoga is veertig dagen een goede periode voor het doen van een dagelijkse meditatie. Als je een veertig dagen meditatie overweegt, wacht niet langer en begin vandaag!

Ontgiften

Dag in dag uit ontgiften we. We verwerken niet alleen voedsel, maar ook gedachten, emoties en energie. Het probleem is alleen dat er vaak meer bij ons binnen komt dan we aan kunnen. Hierdoor kunnen we ons zwaar en lamlendig voelen.

Vastentijd

Door mee te doen aan de vastentijd geef je het dagelijkse ontgiften een steuntje in de rug. Vasten is een krachtig middel om je lichaam en geest te helen en sterker te maken. Dat hoeft niet op een extreme manier: het helpt al als je bijvoorbeeld stopt met vlees, alcohol, koffie of social media. Kies voor begeleiding als je uitgebreid wilt gaan vasten.

Beweeg en mediteer

Door het vasten kunnen woede en negativiteit los komen, vooral als je voedsel hebt gebruikt om emoties te onderdrukken. Beweeg en mediteer om de uitdaging aan te kunnen. Door te mediteren leeg je als het ware je eigen ‘vuilnisbak’. Je geeft je hogere ik een kans tegen je lagere bewustzijn.

Kriya om te ontgiften

De set die we vandaag gaan doen zorgt voor ontgifting. Je beweegt de energie van je lichaam en mind systematisch, zodat je je licht en vitaal blijft voelen.

veertigdagentijd
Inspiratie voor de veertigdagentijd.

Woensdag 6 maart, 19.30 – 21.00 uur, Wilhelminapark 28, Haarlem.

VOLLE MAAN MEDITATIE: HEALING RING OF TANTRA

Volle Maan

In de nacht van 20-21 maart is het om 2:43 volle maan. De energie van de volle maan heeft invloed op ons lichaam, op onze emoties en op onze gedachten. Bovendien zorgt de volle maan ervoor dat helende energie enorm krachtig kan stromen.

Meditatie

Na een korte serie Kundalini Yoga oefeningen mediteren we 31 minuten. Tijdens de meditatie zitten we in een cirkel op de grond en houden we elkaars handen vast. We chanten de mantra Wha-Hay Guroo op een specifieke manier. We sluiten af met een diepe ontspanning.

Healing Ring

Met deze ‘healing ring’ wordt genezende energie geactiveerd. Deze energie kun je sturen naar iedereen die dat nodig heeft. Naar jezelf, naar deelnemers aan de cirkel of naar iemand op afstand. Je kunt tijdens de meditatie ook in het centrum van de cirkel gaan liggen om extra energie te ontvangen.

Minimaal elf

Ervaar de kracht van de groep, het dragen en gedragen worden, verbintenis met elkaar en met de oneindigheid. Deze meditatie kan alleen worden gedaan met een cirkel die bestaat uit minimaal elf personen.

Wanneer

Woensdag 20 maart van 19.30 – 21.00 uur.

Locatie

Studio Wilhelminapark
Koningin Wilhelminapark 28
2012 KC Haarlem

Kosten

€ 12,00 of een strip van je tienrittenkaart.

Inschrijven

info@kundalinitree.nl

Volle Maan Meditatie

DE VIJF SUTRA’S VAN HET WATERMANTIJDPERK

Inspiratie nodig voor goede voornemens in 2019? De vijf Sutra’s van het Watermantijdperk helpen je om onze huidige tijd te begrijpen en te leven vanuit je innerlijke licht.

Lessenserie

In een lessenserie van vijf weken komen alle Sutra’s aan bod. Met behulp van krachtige kundalini yogasets en (mantra) meditaties worden we ons bewust van de betekenis van de Sutra’s en leren we hoe we deze kunnen toepassen in ons dagelijks leven.

Wat is een Sutra?

Als je al aan Kundalini Yoga doet, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van Yogi Bhajan. Yogi Bhajan is degene die Kundalini Yoga naar het westen heeft gebracht. Yogi Bhajan gaf ons de vijf Sutra’s voor het tijdperk waarin we op dit moment leven. Een Sutra is een uitspraak waarmee wijsheid wordt onthouden en overgedragen. De Sutra’s van Yogi Bhajan zijn concreet en direct.

Het Watermantijdperk

De astrologie gaat uit van tijdperken van 2000 jaar.  Het astrologische tijdperk waarin we nu leven en dat eigenlijk nog maar net begonnen is, heet het Watermantijdperk. Een periode waarin ons bewustzijn enorm kan groeien en we wijsheid in onszelf kunnen ervaren. Aan de andere kant een tijd waarin pijn en lijden een grote rol kunnen spelen. De Sutra’s van Yoga Bhajan helpen ons het Watermantijdperk te begrijpen en te leven vanuit ons innerlijke licht.

De vijf Sutra’s van het Watermantijdperk

Yogi Bhajan gaf ons de volgende Sutra’s:

1. Recognize that the other person is you.
2. There is a way through every block.
3. When the time is on you, start, and the pressure will be off.
4. Understand through compassion or you will misunderstand the times.
5. Vibrate the Cosmos. The Cosmos shall clear the path.

Wanneer

Woensdagavond van 19.30 – 21.00 uur op 23 en 30 januari en 6, 13 en 20 februari.

Kosten

€ 60,00. Hiervoor krijg je 5 lessen van anderhalf uur, inclusief thee na afloop. Als je een tienrittenkaart hebt is die gewoon geldig.

Waar

Studio Wilhelminapark, Wilhelminapark 28, Haarlem.

Inschrijven en informatie

info@kundalinitree.nl of 06-42443252 (Marleen Ettema)

Vijf sutra's van het Watermantijdperk