Mediterend naar Pasen: In je flow, uit je winterslaap

Woensdag 17 februari t/m zaterdag 3 april 2021

Het lijkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet is het weer Pasen. Het feest van hoop en nieuw leven, van het vieren van de lente! Dat wat in de winter misschien dood en donker leek, wordt weer levend en groen. Zaadjes ontkiemen en alles gaat weer stromen en groeien.

Groene lente meditatie

Om de aanloop naar Pasen bewust te ervaren en zelf ook een beetje uit mijn winterslaap te komen, heb ik voor deze periode een dagelijkse meditatie uitgezocht: de Groene lente meditatie voor voorspoed. Het is een meditatie die onder meer kan helpen om in je flow te komen. Een flow van welzijn, bloei en voorspoed, dat in het onverwachte kan zitten. De Groene lente meditatie is heel krachtig, maar goed vol te houden. Je kunt de meditatie tussen de 3 en 11 minuten doen. Tijdens de meditatie gebruik je de mantra ‘Har’. Een vertaling hiervan is: ‘oneindige creativiteit’.

Veertig dagen mediteren

We starten op woensdag 17 februari met de meditatie. Dit is de dag waarop volgens de christelijke traditie dit jaar de veertigdagentijd of vastentijd begint, de periode voorafgaand aan Pasen. Maar het getal veertig is in veel culturen belangrijk, zowel in Westerse als Oosterse. In de Kundalini Yoga wordt veertig dagen als een goede periode gezien voor het doen van een dagelijkse meditatie. En het voorjaar is bij uitstek geschikt om (een beetje) te vasten en te detoxen. Dit is overigens niet noodzakelijk voor deze meditatiereeks.

Wil jij ook mediterend naar Pasen?

Op woensdagavond 17 februari van 19.30 – 20.30 uur geef ik een live online workshop via Zoom, waarin we na een korte yogaset de Groene lente meditatie samen oefenen. Na de workshop krijg je de instructie van de meditatie in je mailbox.

Je mediteert vervolgens elke dag zelf, in je eigen tijd en ruimte. Kies een tijdstip dat voor jou werkt. In de uren voor zonsopgang en rond zonsondergang is de energie het fijnst om te mediteren.

De veertigdagentijd duurt tot en met zaterdag 3 april (Pasen is dit jaar op zondag 4 en maandag 5 april). Eigenlijk duurt deze veertigdagentijd zelfs 46 dagen. Van oudsher tellen de zondagen niet mee, maar wij mediteren dan gewoon door.

Voor het uitwisselen van ervaringen, het stellen van vragen, tips en inspiratie start ik een besloten facebookgroep of appgroep. Dit is vrijblijvend en afhankelijk van de wens van de deelnemers en de groepsgrootte.

Kosten

€ 15,00. Dit is voor deelname aan de online workshop, het ontvangen van de instructie en deelname aan besloten facebookgroep of appgroep (naar wens).

Inschrijven

Mail naar Marleen Ettema via info @ kundalinitree.nl (zonder spaties).

Tips voor deze periode

Traditioneel gezien heeft de veertigdagentijd drie pijlers: soberheid, solidariteit en meditatie en/of gebed. Onderstaande tips ter inspiratie voor de beleving hiervan. Kies alleen wat bij jou past en wees niet te streng voor jezelf.

  • Jezelf iets onthouden, bijvoorbeeld alcohol, social media, vlees of suiker.
  • Bijzondere aandacht geven aan contacten en ontmoetingen met andere mensen.
  • Extra aandacht voor de Aarde. Bijvoorbeeld zwerfvuil rapen tijdens een wandeling, niets kopen wat in plastic zit of een vegan challenge als je al vegetariër bent.
  • Elke dag iets opschrijven waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld in een speciaal schrift, of op losse briefjes die je in een pot kunt doen (op een later moment kun je dan elke dag weer een briefje uit de pot halen).
  • Elke dag een bladzijde, paragraaf of zin uit een boek lezen dat voor jou inspirerend is.
Artwork: Claudia Tremblay (fragment)