Mediterend naar Pasen

Woensdag 22 februari t/m zaterdag 8 april 2023

Voor je het weet is het weer Pasen! Het feest van hoop en nieuw leven, van het vieren van de lente. Dat wat in de winter misschien dood en donker leek, wordt weer levend en groen. Zaadjes ontkiemen en alles gaat weer stromen en groeien.

Veertig dagen

Op woensdag 22 februari begint volgens de christelijke traditie dit jaar de veertigdagentijd of vastentijd, de periode voorafgaand aan Pasen. Het getal veertig is in veel culturen belangrijk, zowel in Westerse als Oosterse. In de Kundalini Yoga wordt veertig dagen als een goede periode gezien voor het doen van een dagelijkse meditatie. En het voorjaar is bij uitstek geschikt om (een beetje) te vasten en te detoxen, zoals met het groene dieet.

Groene lente meditatie

Om de aanloop naar Pasen bewust te ervaren en heb ik voor deze periode een dagelijkse meditatie uitgezocht: de Groene lente meditatie voor voorspoed. Het is een meditatie die onder meer kan helpen om in je flow te komen. Een flow van welzijn, bloei en overvloed, dat in het onverwachte kan zitten.

De Groene lente meditatie is heel krachtig, maar goed vol te houden. Je kunt de meditatie tussen de 3 en 11 minuten doen. Tijdens de meditatie gebruik je de mantra ‘Har’. Een vertaling hiervan is: ‘oneindige creativiteit’.

Wil jij ook mediterend naar Pasen?

Doe dan mee aan deze meditatiereeks! We beginnen met een workshop waarin we na een passende yogaset de Groene Lente Meditatie samen oefenen. Je kunt kiezen of je de workshop online wilt volgen of live.

 • Online: dinsdagavond 21 februari van 20.00 – 21:00 uur, of:
 • Live: woensdagavond 22 februari van 19.30 – 21:00 uur (Studio Wilhelminapark, Wilhelminapark 28, Haarlem)

Na de workshop krijg je een mooie hand-out met onder meer de instructie van de meditatie in je mailbox.

Je mediteert vervolgens elke dag zelf, in je eigen tijd en ruimte. Voor het uitwisselen van ervaringen, tips en inspiratie neem je deel aan een appgroep. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om op 3 momenten in de veertigdagentijd deel te nemen aan online bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen we bijvoorbeeld ervaringen uit en mediteren we samen.

De veertigdagentijd duurt tot en met zaterdag 8 april (Pasen is dit jaar op zondag 9 en maandag 10 april).

Eigenlijk duurt de veertigdagentijd zelfs 46 dagen. Van oudsher tellen de zondagen niet mee, maar wij mediteren dan gewoon door.

Tips voor deze periode

Traditioneel gezien heeft de veertigdagentijd drie pijlers: soberheid, solidariteit en meditatie en/of gebed. Onderstaande tips ter inspiratie voor de beleving hiervan. Kies alleen wat bij jou past en wees niet te streng voor jezelf.

 • Jezelf iets onthouden, bijvoorbeeld alcohol, social media, vlees of suiker.
 • Deelnemen aan een ‘Groene Week’, bijvoorbeeld de Voorjaarsdetox ‘Green Up!’.
 • Bijzondere aandacht geven aan contacten en ontmoetingen met andere mensen.
 • Extra aandacht voor de Aarde. Bijvoorbeeld zwerfvuil rapen tijdens een wandeling, niets kopen wat in plastic zit of een vegan challenge als je al vegetariër bent.
 • Elke dag iets opschrijven waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld in een speciaal schrift, of op losse briefjes die je in een pot kunt doen (op een later moment kun je dan elke dag weer een briefje uit de pot halen).
 • Elke dag een bladzijde, paragraaf of zin uit een boek lezen dat voor jou inspirerend is.

Kosten

De kosten om mee te doen aan de reeks ‘Mediterend naar Pasen’ bedragen € 29,00. Dit is inclusief:

 • deelname aan de workshop (fysiek of online)
 • het ontvangen van een hand-out met onder meer de meditatie- instructie
 • deelname aan de appgroep
 • de mogelijkheid om aan 3 tussentijdse online bijeenkomsten deel te nemen gedurende de meditatiereeks (zaterdag 4 maart, zondag 26 maart en zaterdag 8 april van 8.00 – 8.30 uur).

Combideal

Van 25 maart t/m 8 april 2023 organiseert yogacollega Marlijn Driessen de voorjaarsdetox ‘Green Up!’. De meditatiereeks en de voorjaarsdetox versterken elkaar. Als je met zowel de voorjaarsdetox als de meditatiereeks meedoet, krijg je daarom een flinke korting.

 • Reeks ‘Mediterend naar Pasen’: € 29
 • Voorjaarsdetox ‘Green Up!’: € 49
 • Combideal: voorjaarsdetox ‘Green Up!’ samen met de reeks ‘Mediterend naar Pasen’: € 59

Inschrijven

Mail naar Marleen Ettema via info@kundalinitree.nl of 06-42443252.

Mediterend naar Pasen
Mediterend naar Pasen. Artwork: Claudia Tremblay (fragment)