De zin en onzin van het meditatiekussen

Toen ik in 2006 begon met Kundalini Yoga was ik best stijf. Meditatiekussens werden niet gebruikt in de yogaklas en het zitten met gekruiste benen op de grond (de zogenaamde ‘Easy Pose’) vond ik zwaar. Toch voelde ik me altijd superfijn na de les.

Mijn eerste meditatiekussen

In 2011 ging ik voor het eerst naar het yogafestival in Frankrijk en deed daar mee aan de Witte Tantra Yoga. Nog steeds zonder kussentje. Na drie dagen bijna non-stop mediteren deed mijn hele lijf pijn en kwam ik eindelijk op het idee om een meditatiekussen te gebruiken. Wat een verschil! Het lukte beter om mijn rug recht te houden, waardoor het mediteren veel meer effect had. Waarom had ik dit niet eerder gedaan?

Twee meter lang

Meditatiekussens in allerlei vormen en maten – rond en halve maan, steeds wat minder hoog – bleef ik jarenlang gebruiken bij mijn dagelijkse oefening. Tot ik op een dag zomaar weer eens ging zitten zonder deze ondersteuning. Wat een openbaring! Ik voelde me geworteld in de grond, aanwezig in mijn lichaam en minstens twee meter lang. Waarom was ik al die tijd met een kussen blijven mediteren?

Afscheid van mijn meditatiekussen – of niet?

Ik besloot om alleen nog te mediteren zonder kussen en elke dag oefeningen te doen voor soepele heupen. Dat ging een hele tijd goed en het effect was geweldig, tot ik last kreeg… van mijn rechterheup. Mediteren doe ik daarom toch maar weer met mijn geliefde halve maantje. Voorlopig dan.

Kundalini Yoga in Haarlem

Wil jij vaker mediteren – met of zonder kussen? Elke woensdagavond Kundalini Yoga in Haarlem van 19.30 – 21.00 uur. We sluiten bijna altijd af met een meditatie. Nog even via Zoom, maar heel snel weer in de open lucht of in onze mooie yogaruimte.

Meditatiekussens
Mijn verzameling