OP BEDEVAART NAAR BINNEN

Een bedevaart of pelgrimstocht is een reis naar een plaats met een bijzondere spirituele betekenis, vaak in de hoop op bezinning of inzicht. Maar om wijsheid te ervaren hoef je niet ver weg te gaan. Je kunt ook een reis maken naar de heilige plaats binnenin jezelf, met behulp van dagelijkse meditatie. De Twaalf Heilige Nachten tussen Kerstmis en Driekoningen zijn een geweldige periode voor deze ‘Bedevaart naar Binnen’.

Twaalf Heilige Nachten

De periode tussen 25 december en 6 januari staat bekend als de Twaalf Heilige Nachten of de tijd ‘tussen de jaren’. De natuur is op zijn stilst, de dagen zijn kort en de nachten lang. Het is een tijdvak waarin je heldere dromen en inzichten kunt krijgen en daarom een goed moment voor toewijding aan jezelf, voor heling en inspiratie.

Meditatie

Door het beoefenen van de meditatie die ik heb uitgezocht voor deze periode word je gestimuleerd om je eigen spirituele gids te zijn. Je versterkt je intuïtie en maakt gebruik van je vermogen om jezelf te zegenen. De meditatie kan bijvoorbeeld helpen om je ervaringen van afgelopen jaar in perspectief te plaatsen en je intentie voor het nieuwe jaar helder te krijgen. Het kan ook zijn dat je gedurende deze twaalf dagen en nachten hele andere dingen naar boven komen. De meditatie is afkomstig uit de Kundalini Yoga.

Toewijding

De gekozen meditatie vraagt toewijding, net zoals een bedevaart naar een ver land dat doet. Hoewel de meditatie maar elf minuten duurt is er uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen voor nodig. Je kunt de meditatie gelukkig wel goed opbouwen en aanpassen als het nodig is en daar geef ik je ook tips voor.

Hoe werkt het?

Als opstap naar de Twaalf Heilige Nachten kun je op woensdagavond 23 december van 19.30 – 20.30 uur een live online workshop volgen. Tijdens de workshop gaan we na een korte yogaset de meditatie samen oefenen. Na de workshop krijg je de instructie voor de meditatie toegestuurd, samen met een zoomfilmpje waarin ik de meditatie uitleg en voordoe. Je kunt de live online workshop daarom desgewenst ook overslaan en alleen het filmpje en de instructie gebruiken.

Je mediteert tijdens de periode van de Twaalf Heilige Nachten vervolgens elke dag zelf, in je eigen tijd en ruimte. Op vrijdag 25 december begin je met de meditatie en dinsdag 5 januari doe je de meditatie voor het laatst.

Dagboek

Tijdens de periode van de Twaalf Heilige Nachten hou je een dagboek bij. Hierin kun je je dromen, ervaringen, gedachten, ontmoetingen en ingevingen opschrijven. Schrijf er elke dag in, ook al zijn het maar een paar regels. Soms moet je gewoon beginnen met schrijven, om de stroom op gang te brengen. Leg het dagboek ’s nachts naast je bed, zodat je je dromen direct kun opschrijven al je wakker wordt. Leg het ook naast je tijdens je meditatie, zodat je er na je meditatie meteen in kunt schrijven als je daar behoefte aan hebt. Neem het dagboek met je mee als je op pad gaat, hou het altijd in de buurt. En je kunt er natuurlijk ook in tekenen, kleuren of dingen in plakken. Ik vind het zelf altijd fijn om een doos kleurpotloden bij de hand te hebben, zodat ik zinnen of woorden kan arceren.

Tips voor deze periode

 1. Neem vrije dagen op als dat kan.
 2. Mediteer elke dag, zoveel mogelijk op een vast tijdstip, liefst in de vroege ochtend.
 3. Hou een dagboek bij zoals hierboven beschreven.
 4. Maak wandelingen in de natuur en neem alles heel bewust in je op, met behulp van al je zintuigen. Je ervaringen kun je in je dagboek schrijven.
 5. Laat je creativiteit stromen, zonder dat het ergens voor is of mooi hoeft te zijn.
 6. Gebruik geen social media, of beperk het tot een kort (van tevoren met jezelf afgesproken) tijdslot per dag.
 7. Drink heel weinig of geen alcohol en hou je dieet licht.
 8. Ga vroeg naar bed en kijk een uur voor je naar bed gaat geen films of series meer. Sluit je dag in stilte af, bijvoorbeeld met wat rustige yogaoefeningen. Hierdoor slaap je dieper en als je diep slaapt, kun je diep dromen.
 9. Doe verder zo min mogelijk dingen ‘die moeten’.
 10. Laat je niet ontmoedigen als dit alles met de feestdagen niet zo goed lukt. Ga de volgende dag gewoon verder.
 11. Geniet van deze wonderlijke tijd van het jaar en alle grote en kleine inzichten op je pad.

Locatie

Woensdag 23 december van 19.30 – 20.30 uur: live online via Zoom. Van vrijdag 25 december tot en met dinsdag 5 januari doe je de meditatie zelf thuis in je eigen tijd.

Kosten

€ 15,00 (met of zonder live online workshop zelfde prijs)

Inschrijven

Wil jij ook op Bedevaart naar Binnen tijdens de Twaalf Heilige Nachten met behulp van deze meditatie? Schrijf je dan in door te mailen naar info @ kundalinitree.nl of app naar 06-42443252. (Marleen Ettema). Graag bij je inschrijving aangeven of je mee wilt doen met de live online workshop of alleen het filmpje en de instructie wilt ontvangen.

Op Bedevaart naar Binnen tijdens de Twaalf Heilige Nachten

6 YOGATIPS VOOR DE THUISWERKWINTER

In mijn yogalessen heeft het thema van de week meestal te maken met iets dat mijzelf op dat moment bezighoudt. Soms blijkt daar achteraf zomaar een soort van lijn in te zitten. Daarom, geïnspireerd op de lessen van afgelopen weken: 6 yogatips voor de thuiswerkwinter.

1 Zuiver je aura

Herken je dat, dat je je na één videovergadering al leeggezogen voelt? En dat je dan de hele dag nog voor je hebt? Ik hoor van verschillende mensen dat ze vergaderen via een beeldscherm vermoeiender vinden dan ‘live’. Let er daarom op dat je niet teveel voorovergebogen ‘in’ je beeldscherm zit. Hou een beetje afstand, dat helpt al. Wat voor mij verder goed werkt, is om bewust mijn aura te zuiveren na afloop van een overleg. Dit gaat heel eenvoudig, door het maken van grote, langzame cirkels met mijn armen. Inademen omhoog, uitademen omlaag. Tegelijkertijd visualiseer ik dat ik mijn aura gladstrijk. Ik voel me daarna opgefrist en klaar voor de rest van de dag. Bonus: het is nog lekker voor mijn schouders ook.

2 Zorg voor een soepele en sterke rug

De kans op nek-, schouder- en rugklachten is bij thuiswerken extra groot. Ik weet uit ervaring dat pijn in je rug frustrerend kan zijn. Naast de fysieke pijn heb je vaak ook minder energie, doordat de doorstroom van energie geblokkeerd is. En dat kan weer zorgen voor de nodige emoties. Neem rugpijn daarom serieus, ook als het maar zo nu en dan opduikt. Je lichaam geeft je een signaal, negeer het niet.

3 Ga op nieuwsdieet

Ik bedoel hiermee niet dat je Corona richtlijnen naast je neer moet leggen. Maar zeg nou zelf, wat heeft het voor zin om van elke nieuwe ontwikkeling en van elke nieuwe-enorm-belangrijke-mening op de hoogte te zijn? Door de algoritmes van Social Media moet je bovendien extra alert zijn op wat je voorgeschoteld krijgt. Al die informatie kan invloed hebben op hoe je je voelt. Probeer daarom het nieuws een beetje te mijden. Keer meer naar binnen, zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen. Als jij je fijn voelt en dat uitstraalt, help je ook je omgeving.

4 Vergeet de 6 ‘beste dokters’ niet

Het is misschien een bekend rijtje, maar het kan geen kwaad om jezelf eraan te blijven herinneren. Als de 6 ‘beste dokters’ worden vaak genoemd: zonlicht, water, ontspanning, frisse lucht, beweging en voeding. Dus ga naar buiten, ventileer zo vaak mogelijk, drink veel water (vergeet de optie van de koude douche niet), wandel, fiets, doe yoga, doe niets, onderzoek en voel wat goede voeding voor jou betekent. Onderschat nooit het effect van een korte powernap.

5 Voel je buik

Als ik vroeger misselijk was vroeg ik me altijd eerst af of ik iets verkeerd gegeten had. Als ik nu wel eens misselijk ben, vraag ik me eerst af: is er iets dat me bewust of onbewust geraakt heeft? Want als je boos bent, kun je dat voelen in je buik. Als je angstig bent, kun je dat voelen in je buik. Als je bedroefd bent, kun je dat voelen in je buik. Evenwicht in je buik brengt evenwicht in je emoties en andersom.

6 Blijf warm

Ventileren was al belangrijk, maar nu met Corona helemaal. Ramen open dus tijdens de yogales, maar dat brengt kou naar binnen en echt ontspannen is dat niet. Als je thuiswerkt, lang stil zit en vooral in je hoofd bezig bent, kun je ook snel koude handen en voeten krijgen. Terwijl we allemaal de verwarming natuurlijk het liefst een graadje lager zetten om de planeet te redden. De oplossing die ik sinds kort heb is een warmtedeken van Stoov. Je kunt er op zitten, op liggen, op mediteren, wat je maar wilt. Helaas niet goedkoop (ik kreeg het van mijn lief als vervroegd kerstcadeau), maar de warmte is zo fijn! Echt het proberen waard. Sorry voor de reclame (daar krijg ik niets voor).

Yoga en Breathwalk