DE VIJF SUTRA’S VAN HET WATERMANTIJDPERK

Inspiratie nodig voor goede voornemens in 2019? De vijf Sutra’s van het Watermantijdperk helpen je om onze huidige tijd te begrijpen en te leven vanuit je innerlijke licht.

Lessenserie

In een lessenserie van vijf weken komen alle Sutra’s aan bod. Met behulp van krachtige kundalini yogasets en (mantra) meditaties worden we ons bewust van de betekenis van de Sutra’s en leren we hoe we deze kunnen toepassen in ons dagelijks leven.

Wat is een Sutra?

Als je al aan Kundalini Yoga doet, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van Yogi Bhajan. Yogi Bhajan is degene die Kundalini Yoga naar het westen heeft gebracht. Yogi Bhajan gaf ons de vijf Sutra’s voor het tijdperk waarin we op dit moment leven. Een Sutra is een uitspraak waarmee wijsheid wordt onthouden en overgedragen. De Sutra’s van Yogi Bhajan zijn concreet en direct.

Het Watermantijdperk

De astrologie gaat uit van tijdperken van 2000 jaar.  Het astrologische tijdperk waarin we nu leven en dat eigenlijk nog maar net begonnen is, heet het Watermantijdperk. Een periode waarin ons bewustzijn enorm kan groeien en we wijsheid in onszelf kunnen ervaren. Aan de andere kant een tijd waarin pijn en lijden een grote rol kunnen spelen. De Sutra’s van Yoga Bhajan helpen ons het Watermantijdperk te begrijpen en te leven vanuit ons innerlijke licht.

De vijf Sutra’s van het Watermantijdperk

Yogi Bhajan gaf ons de volgende Sutra’s:

1. Recognize that the other person is you.
2. There is a way through every block.
3. When the time is on you, start, and the pressure will be off.
4. Understand through compassion or you will misunderstand the times.
5. Vibrate the Cosmos. The Cosmos shall clear the path.

Wanneer

Woensdagavond van 19.30 – 21.00 uur op 16, 23, 30 januari en 6 en 13 februari.

Kosten

€ 60,00. Hiervoor krijg je 5 lessen van anderhalf uur, inclusief thee na afloop.

Waar

Studio Wilhelminapark, Wilhelminapark 28, Haarlem.

Inschrijven en informatie

info@kundalinitree.nl of 06-42443252 (Marleen Ettema)

Vijf sutra's van het Watermantijdperk

KIRTAN KRIYA (SA TA NA MA Meditatie)

Workshop Kirtan Kriya
 • Zondag 26 augustus 2018 van 10.00 – 11:15 uur
 • Kosten: € 10,00 inclusief gratis e-book
 • Aanmelden: info@kundalinitree.nl
 • Adres: Studio Wilhelminapark, Wilhelminapark 28, Haarlem

Kirtan Kriya is misschien wel de belangrijkste meditatie van deze tijd. Het is wetenschappelijk bewezen dat met 12 minuten Kirtan Kriya per dag:

 • je hersenen gezond blijven
 • je stemming verbetert
 • je stress omlaag gaat
 • je meer energie krijgt
 • je beter slaapt

Daarnaast heeft het beoefenen van Kirtan Kriya veel andere bijzondere effecten. Los gezien daarvan is de meditatie vooral geweldig fijn om te doen!

Inhoud workshop

Voor het ervaren van de positieve effecten van Kirtan Kriya is 12 minuten mediteren per dag voldoende, maar tijdens de workshop gaan we voor verdieping en mediteren we 31 minuten. De opbouw van de workshop is als volgt:

 • Warming-up
 • Uitleg over Kirtan Kriya
 • Kirtan Kriya meditatie (31 minuten)
 • Afsluiting
Voor iedereen

Kirtan Kriya is een eenvoudige meditatie waarbij bewegingen van de vingers met mantra en visualisatie samen gaan. Door de aangename klanken en verschillende aandachtspunten vergeet je dat je aan het mediteren bent. Je kunt Kirtan Kriya eventueel zittend vanuit een stoel doen, waardoor de techniek ook heel geschikt is als nog nooit gemediteerd hebt. De meditatie is voor jong en oud, of je nu aan yoga doet of niet.

Wat staat er in mijn e-book?

In mijn e-book benader ik Kirtan Kriya vanuit wetenschappelijk, spiritueel en persoonlijk perspectief. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Duidelijke instructie
 • Achtergrondinformatie
 • De stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek (met bronvermelding)
 • Effecten van Kirtan Kriya
 • Variaties op Kirtan Kriya
 • Persoonlijke ervaringen
 • Inspiratie en tips

E-book Kirtan Kriya

Locatie workshop

De workshop vindt plaats in Studio Wilhelminapark. Dit is een prachtig locatie nabij het centrum van Haarlem. Wie Studio Wilhelminapark binnenkomt ervaart rust, ruimte, licht en inspiratie. Je bent van harte welkom om dit zelf te ervaren.

ERVAAR ZEVEN STAPPEN NAAR GELUK BIJ KUNDALINI TREE IN HAARLEM

Iedereen wil gelukkig zijn. Maar ben je gelukkig als je krijgt wat je wilt, of als je iets betekent voor een ander? Zit geluk in geven of in nemen? Kundalini Yoga (zoals onderwezen door Yogi Bhajan) gaat uit van zeven stappen naar geluk. Ervaar zeven stappen naar geluk bij Kundalini Tree in Haarlem met krachtige yoga sets en meditaties.

Ervaar zeven stappen naar geluk bij Kundalini Tree in Haarlem
Bosje op Texel
De eerste stap is Toewijding

In elk leven is het de bedoeling dat je bent toegewijd. Toewijding betekent dat je je met hart en ziel inzet. Toewijding geeft je karakter.

De tweede stap is Karakter

Je hebt karakter als al je ‘karakteristieken’ – alles wat bij jou hoort – onder controle zijn. Als er balans is in je doen en laten. Karakter geeft je waardigheid.

De derde stap is Waardigheid

Respecteer en accepteer jezelf onder alle omstandigheden.  Als je je eigen waardigheid (en waarheid) herkent en erkent, respecteren andere mensen jou ook. Waardigheid geeft je de ervaring van het goddelijke in jou.

De vierde stap is Goddelijkheid

Wat is Goddelijkheid? Je oneindige identiteit. Mensen ervaren geen dualiteit in jou, waardoor ze je direct vertrouwen. Ze zijn niet bang voor je. Goddelijkheid geeft je gratie.

De vijfde stap is Gratie

Als er gratie is, dan is er geen afstand tussen mensen. Er is geen verborgen agenda. Gratie geeft je de kracht om jezelf op te offeren, wanneer dat nodig is.

De zesde stap is Kracht om jezelf op te offeren

Je bent in staat om jezelf op te offeren en anderen te verheffen. Je kunt de pijn van een ander dragen. Opoffering geeft je geluk.

De zevende stap is Geluk

Geluk is het resultaat van de ontwikkeling van je bewustzijn en je persoonlijkheid. Als we gelukkig zijn, dan zijn we in staat om voor elkaar te leven. Lees meer over geluk volgens Yogi Bhajan.

Ervaar zeven stappen naar geluk bij Kundalini Tree in Haarlem

In een lessenserie van zeven weken onderzoeken en ervaren we de zeven stappen naar geluk met behulp van krachtige Kundalini Yoga sets en meditaties. Op dinsdagavond 20, 27 maart, 3, 10, 17, 24 april en 1 mei 2018 van 18.30 – 20.00 uur bij. De kosten voor de complete reeks zijn € 84. Een proefles Kundalini Yoga volgen is altijd mogelijk. Kijk voor meer informatie hierover bij rooster en tarieven. Meer informatie over de locatie en contactgegevens lees je hier.

BRENG JE ELEMENTEN IN BALANS

Volgens de yogische leer bestaan we uit 5 elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. De yogi’s noemen deze elementen ‘tattva’s’. Het zijn de meest tastbare aspecten van ons gevoel van afgescheiden zijn.

Eenheid

Onze bron is puur bewustzijn, eenheid, maar we voelen ons meestal afgescheiden. Het idee dat er geen eenheid is maar afgescheidenheid heet ‘maya’. Er zijn ongeveer 31 stadia van eenheid naar de ervaring van volledige afgescheidenheid. Elke stadium zou je kunnen zien als een tattva. De laatste 5 van deze tattva’s zijn de aardse elementen.

De vijf elementen of tattva's.

Tattva’s

Tattva’s zijn pranische vibraties, trillingen van levenskracht. Het zijn de kwaliteiten waaruit ons lichaam en alle materie is opgebouwd.  De tattva’s hebben niet alleen invloed op het functioneren van ons hele lichaam, maar ook op ons gedrag, onze gewoonten en onze emoties. Tattva’s zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de ayurveda, de holistische gezondheidsleer van de yogi’s.

Eigenschappen

Elk tattva heeft te maken met:

 • een deel van het fysieke lichaam
 • een chakra
 • een energetische functie
 • een zintuig
 • een emotie
 • een gedragstype (guna)
Guna’s

De 5 tattva’s hangen samen met 3 gedragstypen, die ‘guna’s’ worden genoemd. Het zijn:

 • sattva: de engelachtige mens
 • tamas: de aardse mens
 • rajas: de dierlijke mens

Als sattva overheerst voel je je helder en licht, verbonden en effectief. Met tamas op de voorgrond staat voel je je bruisend, vol wilskracht en klaar voor actie. Als rajas overheerst voel je je zwaar en vol weerstand. Je ervaart dan geen verbinding met het goddelijke in jou.

Balans

De tattva’s komen in wisselende samenstelling voor in je systeem. Je persoonlijkheid is afhankelijk van welk tattva in jouw natuur de boventoon voert. Je kunt minder gewenste  eigenschappen van tattva’s niet kwijtraken, maar je kunt wel leren ze op een positieve manier te gebruiken. Door je tattva’s in balans te brengen breng je jezelf in balans en voorkom je dat je ziek wordt.

Naar een hoger bewustzijn

Het in balans brengen van de tattva’s is een eerste stap naar het ervaren van meer eenheid. Vanaf deze basis kun je je bewustzijn vergroten, van grof naar subtiel en van subtiel naar oneindig. Het beoefenen van Kundalini Yoga,  de yoga van de vereniging met het hogere bewustzijn, helpt hierbij.

 

HET PAD NAAR VERLICHTING

Volgens een oud Indiaas verhaal vroeg een jonge leerling zijn leraar hoe ver hij moest reizen om verlichting en zijn ware bestemming te vinden. Zijn leraar spreidde zijn vingers en zei: ‘Je moet de afstand afleggen van het topje van je pink naar je duim. Als je je hand met gespreide vingers op je buik legt met je pink op je navelpunt, dan strekt je duim zich uit naar je hartcentrum. Dit is het pad dat je moet afleggen’.

Energiecentrum
Het navelpunt is niet hetzelfde als de navel. Het is ook niet hetzelfde als het navelchakra oftewel het derde chakra, hoewel daar wel een relatie mee is. Het navelpunt is een belangrijk etherische energiecentrum  en het startpunt van onze 72.000 nadi’s, de energiekanalen in het lichaam. Het is het eerste energiecentrum dat gestimuleerd moet worden om de energie van het bewustzijn te laten stijgen.

Vogelei
Het navelpunt bevindt zich op de schuine denkbeeldige lijn tussen de navel en de onderste ruggenwervel. Dat betekent twee à drie vingers onder je navel, maar dit kan per persoon verschillen. Volgens de oude geschriften heeft het navelpunt de vorm van een vogelei.

Verankeren
Het lichaam beweegt zich om het navelpunt heen. Zwaartekracht heeft altijd invloed op onze houding, of we nu stilzitten of bewegen. Een deel van het lichaam reikt naar de hemel en een ander duwt naar de aarde. Twee tegengestelde bewegingen die elkaar in evenwicht houden. Het navelpunt is het centrum van waaruit we van de ene kant wegduwen en van de andere kant omhoog strekken. Het is het verbindingspunt voor al onze houdingen. We verankeren onszelf via het navelpunt.

Vanuit je navelpunt
Leer daarom om te buigen, draaien, ademen en zelfs communiceren vanuit het navelpunt. Dit is ook het geheim van alle krijgskunsten. Als je de energie vanuit het navelpunt in je handen laat stromen, dan versterk je je helende capaciteiten.

Eigenschappen
Het navelpunt staat in verbinding met derde chakra, dat staat voor wilskracht, toewijding en zelfvertrouwen.

Alle yoga begint bij het navelpunt
Het mag duidelijk zijn: alle yoga begint bij het navelpunt. Bij Kundalini Tree doen we daarom regelmatig oefeningen om het navelpunt te versterken.

BREATHWALK

Beleef de natuur en vergroot je bewustzijn met Breathwalk. Bij Breathwalk komen bewust ademen, wandelen in de natuur en meditatie samen. Breathwalk zorgt voor meer energie, minder stemmingswisselingen, mentale helderheid en verbinding.

Breathwalk kent verschillende adempatronen, die allemaal een eigen effect hebben op je gezondheid. Het Breathwalk programma komt voort uit de Kundalini Yoga zoals onderwezen door Yogi Bhajan.

Ik organiseer regelmatig Breathwalks rond verschillende thema’s. Kijk onder rooster voor meer informatie.

 

LEKKER SLAPEN MET KUNDALINI YOGA

Heb je moeite met in slaap vallen? Of word je wakker in het midden van de nacht en kun je daarna de slaap niet meer vatten? Of slaap je nog ontzettend diep op het moment dat je wekker af gaat, waardoor het elke dag opnieuw een crime is om op te staan? Je bent helaas niet de enige.

Onregelmatig slapen veroorzaakt gezondheidsproblemen. Zo kan de hoeveelheid stresshormoon in je lichaam toenemen en je bloeddruk hoger worden. Ook kun je hartritmestoornissen krijgen. Te weinig slaap is slecht voor je, maar teveel slaap ook.

De voornaamste oorzaken van slapeloosheid zijn piekeren en teveel zintuiglijke prikkels. Soms lig je wakker met gedachten, plannen of zorgen en lukt het niet om in slaap te vallen. Verlichting, televisie, computer, tablet en smartphone zorgen voor overprikkeling. Maar je kunt ook last van slapeloosheid hebben zonder direct aanwijsbare reden.

De Kundalini Yoga kent verschillende krachtige technieken met een positief effect op je nachtrust. In de yogales van deze week gaan we oefeningen doen om makkelijk in slaap te vallen en lekker en diep te kunnen slapen. Wat overigens niet betekent dat je niet gaat zweten!

Dinsdag 18.30 – 20.00 uur, Rijksstraatweg 250A, Haarlem (wachtlijst).

Afbeelding: Vincent van Gogh, Slaapkamer in Arles, 1888.

KUNDALINI YOGA VOOR HET LYMFESTELSEL

Het lymfestelsel is een afvoersysteem dat door het hele lichaam gaat en vocht transporteert. Het bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren.

De lymfevaten kun je zien als kanalen waar vocht doorheen loopt. Via deze kanalen komt vocht terecht in de lymfeklieren. De lymfeklieren kun je zien als belangrijke zuiveringsstations, waar schadelijke bacteriën en virussen worden opgeruimd. Lymfeklieren bevinden zich onder meer in je hals, oksels en liezen. Je hebt er 400 tot 600 in je lichaam. Als je grieperig bent, kun je soms voelen dat je lymfeklieren opgezet zijn.

Als je lymfestelsel niet goed werkt, wordt vocht niet goed afgevoerd. Ziekteverwekkers komen dan niet in de lymfeklieren terecht, waardoor ze niet onschadelijk kunnen worden gemaakt. Voor je afweer tegen ziektes is het dus enorm belangrijk dat je lymfestelsel het goed doet.

In het lymfestelsel zit geen pomp, zoals in het bloedvatenstelsel, waar het hart de aanjager is. Lymfevocht komt in plaats daarvan in beweging door het samentrekken van spieren. Ook een massage kan goed helpen.

We doen een yogaset waarbij we door het aanspannen en ontspannen van spieren het lymfestelsel stimuleren.

Dinsdag 18.30 -20.00 uur, Rijksstraatweg 250A.

Amsterdamse Waterleidingduinen

TIENDE LICHAAM: UITSTRALENDE LICHAAM

Het tiende lichaam is het uitstralende lichaam. Het is het energieveld om je heen dat rondom bijna drie meter wijd kan zijn. Je zou kunnen zeggen dat het uitstralende lichaam de gouden rand is van je aura.

Als je uitstralende lichaam sterk is heb je een koninklijke uitstraling en ben je heel moedig. Je hebt het lef om je angsten te overwinnen en te zijn wie je bent. Je durft te genieten van de positieve dingen in het leven. Door de kracht van je uitstralende lichaam komt voorspoed naar je toe.

Met een sterk tiende lichaam schijnt jouw innerlijke licht voor iedereen. Je bent je bewust van je eigen kracht en je gaat de verantwoordelijkheid die dit bewustzijn met zich meebrengt niet uit de weg.

Dinsdag 18.30 – 20.00 uur, Rijksstraatweg 250A, Haarlem.


Afbeelding: Kees van Dongen, De groene jurk, 1908

NEGENDE LICHAAM: SUBTIELE LICHAAM

Het subtiele lichaam is transparant, etherisch en uitgestrekt. De kernwaarden zijn kalmte, verfijndheid en wijsheid. Het subtiele lichaam draagt het zielelichaam na de fysieke dood en is niet onderhevig aan tijd en ruimte. Het subtiele lichaam en de ziel zijn altijd samen.

Als je heel subtiel wordt, bijvoorbeeld door verfijnde kunst, verfijnde handelingen, verfijnde spraak, ben je dichter bij je ziel. Een eenvoudige manier om een hoger of Goddelijk bewustzijn te bereiken. Een manier om je bewust te worden van de oneindigheid in jou.

Afbeelding: Rogan Brown, ‘Portal’, hand en laser gesneden papier, 2015.